Feedback geven en ontvangen

“Ik vind het zó moeilijk om dat tegen haar te zeggen…”

“Ik kan het wel zeggen, maar als ze het dan niet met me eens zijn, wordt het zó ingewikkeld… “

“Ik heb het vaak genoeg benoemd, ik ben er nu echt klaar mee”

Feedback is één van de moeilijkste dingen in het samenwerken met elkaar. Zeggen ze. Zeggen mensen tegen mij.
Meestal komt dat omdat we controle willen hebben over de uitkomst, over hoe de ander er vervolgens mee omgaat. Je wil feedback geven, met de bedoeling dat de ander het met je eens is én dat diegene voortaan het gaat doen, hoe jij het wil.

Feedback geven kan wel dat effect hebben maar dat is niet de bedoeling van feedback. Het enige wat je doet is duidelijk maken wat er bij jou gebeurt, als die anders iets doet of niet doet.

Je communiceert over het effect op jou of op de situatie en vervolgens hoe jij je daarbij voelt. Het maakt je kwetsbaar en je weet niet hoe de ander daar mee omgaat. Sommige cursisten in mijn trainingen willen daar een garantie op. Die vinden het alleen nuttig om de moed op te brengen om zich kwetsbaar op te stellen als ze een garantie hebben dat die ander zijn gedrag verandert. Die garantie is er niet.

Sterker nog, als iemand alleen zijn boodschap wil uitzenden, zonder te horen wat jij daarover denkt, zonder dat jij feedback mag geven over welk effect die feedback heeft op jou, is de kans alleen maar kleiner dat je je gedrag wil aanpassen denk ik.

Feedbacktrainingen hebben zelden zin als je alleen leert hoe je het moet zeggen.
Feedback geven vraagt moed. Moed om verbinding te maken. Moed om iets van jezelf te laten zien. Bereidheid om te horen en stil te staan bij wat de ander daarover wil zeggen. Anders is het gewoon commentaar.

Er kwam veel reactie op mijn post van vorige week over feedback geven. We kwamen er achter dat het ook aandacht vraagt om goed in staat te zijn om feedback te ontvangen.

Waarbij ik meteen een kanttekening zet. Dit zijn voorwaarden die voor jou gelden. Dus als jij feedback geeft zijn er 10 voorwaarden die allemaal gelden voor jou en als jij feedback ontvangt, zijn er ook 10 voorwaarden om dat goed te ontvangen.

Het is dus niet zo dat je alleen feedback kunt geven aan iemand die aan die voldoet. Waarom niet??

DIE BESTAAT WAARSCHIJNLIJK NIET

Jij voldoet er niet voor 100% aan en de ander ook niet. Dus als je het daarvan af zou laten hangen gaf niemand meer feedback.

Oh… haha … nu je het zegt….

Een van de belangrijkste redenen dat feedback trainingen niet werken, is dit. We kunnen het wel tegen iemand die we vertrouwen of waarvan we denken dat ie je gaat begrijpen, dus daarvoor voegt zo’n training niets toe. Juist bij die andere collega waartegenover ik niet bereid ben me kwetsbaar op te stellen is iets anders nodig dan weten wat ik moet zeggen.

Wil jij deze posters in jullie personeelskamer ophangen? Of wil je ze gebruiken voor een goed gesprek? Stuur een mail naar contact@fabienschiereck.com en ik stuur je de pdf versie

Feedback geven en ontvangen – 2