Onzeker….IK?? – Een kracht voor elke teamleider

Vandaag trok ik een inspiratiekaart voor mezelf, en de tekst luidde: “Onzekerheden maken je tot wie je bent.” Die moest ik even tot me door laten dringen. Als teamcoach help ik teamleiders naar meer zelfvertrouwen, terwijl ik zelf soms ook de nodige onzekerheden ken. Dat kan natuurlijk niet anders, maar liever was ik nooit onzeker. En toch, laten we eerlijk zijn, die onzekerheden maken mij waarschijnlijk wel een betere coach, toch?

En terwijl ik daarover nadacht, moest ik denken aan een gesprek met een teamleider van een tijdje geleden. Ze vroeg me om hulp bij het voorbereiden van een lastig gesprek met een medewerker. Het ging over de teamdynamiek en het omgaan met conflicten. Ik kon haar makkelijk adviseren vanuit mijn kennis en ervaring en deed dat vol zelfvertrouwen. Ik gunde het haar, om ook deze situatie met vertrouwen tegemoet te treden en het hielp dat ik kon voelen hoe het was om die onzekerheid te herkennen. Het is fijn als je er geen last van hebt, maar eigenlijk is het nodig dat je het wel hebt en herkent.

  1. Het zegt iets over je passie: Als teamcoach wil ik altijd het beste voor mijn klanten en hun teams. Ik ben gepassioneerd over het creëren van een positieve werkomgeving en het stimuleren van effectieve samenwerking. Maar hé, ook ik heb wel eens twijfels. Soms vraag ik me af of ik wel genoeg impact heb, of ik mijn klanten wel voldoende kan helpen. Het is mijn passie die me drijft, maar het zijn die onzekerheden die me scherp houden en me aansporen om mezelf voortdurend te verbeteren als coach.
  2. Het zegt iets over waar ik vandaan kom: Oh, de tijd dat ik stage liep voor de HBO-V. Ik herinner me dat ik daar mijn eigen portie onzekerheden had. Het leek wel alsof ik niet altijd op dezelfde golflengte zat als de teams waar ik geplaatst werd. En ja, soms voelde ik me ook buitengesloten. Maar weet je, juist die ervaringen hebben me gevormd. Ze hebben me geleerd om empathie te hebben voor anderen en geven me nu het vermogen om me te verplaatsen in de situaties van teamleiders die ik coach.
  3. Bescheidenheid siert me, of toch niet? Ik weet nog goed dat ik ooit tijdens een workshop een vraag kreeg waar ik niet direct het antwoord op wist. In plaats van het gewoon te zeggen, probeerde ik eromheen te draaien. Wat een blunder! Gelukkig vroeg een deelnemer mij later: “Waarom zei je niet gewoon dat je het niet wist? We waarderen je juist om je eerlijkheid en kwetsbaarheid!” Daar moest ik wel om lachen. Ja, zelfs als teamcoach heb ik mijn momenten waarop ik denk dat ik alles moet weten. Maar weet je, het is oké om soms ook gewoon toe te geven dat je niet alles weet. Het siert mij wanneer ik bescheiden kan zijn en mijn eigen onzekerheden met een knipoog kan accepteren.
  4. Ik heb iets na te streven: Onzekerheden kunnen me soms belemmeren. Ik leg mezelf vaak een enorme druk op om het perfect te doen. Het is alsof ik altijd een stapje verder wil, altijd beter wil worden. Maar weet je, dat heeft ook zijn voordelen. Het stimuleert me om te blijven groeien als teamcoach en om steeds nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Want hey, er is altijd ruimte voor verbetering, toch?
  5. Geen moed zonder angst, geen zelfvertrouwen zonder onzekerheid. Oh, deze is zo herkenbaar! Hoe vaak ben ik niet nerveus voor een belangrijke coachingsessie of een teambijeenkomst? Maar weet je, het is oké om zenuwachtig te zijn. Het hoort erbij. Als ik mezelf ooit te zelfverzekerd voel, dan wordt het tijd om even stil te staan bij mijn onzekerheden. Want die onzekerheden houden me met beide benen op de grond en herinneren me eraan dat ik ook maar een mens ben, net als de teamleiders die ik coach.

Onzekerheden maken mij tot wie ik ben als teamcoach. Met een vleugje zelfspot en een dosis empathie kan ik me beter verplaatsen in de situaties van teamleiders en hen ondersteunen bij hun ontwikkeling. Dus ja, die onzekerheden zijn soms lastig, maar ze houden me scherp en gemotiveerd. En eerlijk gezegd, ik zou het ook een beetje saai vinden als ik nooit meer twijfels had.

Dus, beste teamleiders, als jullie mij in vol zelfvertrouwen een coachingsessie zien leiden, onthoud dan dat ook ik mijn momenten van onzekerheid heb gekend. Maar zoals ik jullie altijd adviseer, laten we die onzekerheden omzetten in kracht en groei. Laten we samen werken aan het creëren van geweldige teams waar we trots op kunnen zijn!

Ik heb iets leuks:

Wil je als teamleider meer leren over het omgaan met onzekerheden en het ontwikkelen van zelfvertrouwen in jouw rol? 1x per 6 weken geef ik intervisie aan teamleiders zorg uit alle sectoren. Je kunt van elkaar leren en elkaar inspireren. 22 september is de eerstvolgende keer.